Vragen over dementie

Iemand in mijn directe omgeving wordt erg vergeetachtig. Is dit het begin van dementie?

Is iemand in uw directe omgeving erg vergeetachtig? Dan hoeft dit nog geen dementie te zijn. Dat is pas zo, als de geheugenproblemen zeer ernstig zijn en iemands functioneren belemmeren. Denk aan moeite met praten, moeite met dagelijkse handelingen of een veranderend karakter in combinatie met ernstig geheugenverlies. Een huisarts of specialist kan vaststellen of uw naaste dementie heeft. Hier vindt u een overzicht van signalen die kunnen wijzen op dementie.

Mijn naaste heeft de diagnose dementie gekregen. Mag hij/zij de auto nog besturen?

Mensen die net de diagnose dementie hebben gekregen, mogen hun rijbewijs soms (tijdelijk) behouden. Dit is afhankelijk van de ernst van de dementie. Wil uw naaste graag de auto blijven besturen? Dan is wel aanvullend onderzoek en een rijtest noodzakelijk. Deze test kunt u aanvragen bij het CBR. U kunt altijd advies vragen aan uw huisarts.

Is dementie te genezen of behandelen?

Dementie is helaas niet te genezen. Behandeling is wél mogelijk. Bijvoorbeeld met medicijnen, die de ziekte een beetje remmen en symptomen bestrijden. Maar deze medicijnen werken niet bij iedereen en hebben vaak vervelende bijwerkingen. Krijgt uw naaste de diagnose dementie? Dan is goede uitleg en begeleiding erg belangrijk. Ook voor u als mantelzorger! DementieOnline ondersteunt mantelzorgers, bijvoorbeeld met de internetcursus DementieOnline.

Ik vind het erg moeilijk en verdrietig dat mijn naaste dementie heeft. Wat moet ik nu doen?

Als iemand in uw omgeving dementie krijgt, is dat erg ingrijpend. Voor de persoon zelf en voor u. Het is belangrijk om uw zorgen en gevoelens te delen met anderen. Bijvoorbeeld met familie, vrienden of uw huisarts. Op deze website vindt u informatie en tips. U kunt ook een gratis E-consult aanvragen bij DementieOnline. Misschien is de internetcursus DementieOnline iets voor u. Deze cursus helpt om de situatie te leren accepteren en om overbelasting te voorkómen. Via een digitaal forum kunt u ook in contact komen met andere deelnemers.