Digitaal levensverhaal

Het levensverhaal is vaak een goede manier om met iemand met dementie in contact te komen en te blijven. Digitaal is het mogelijk alle aspecten van iemands leven te bundelen en toegankelijk te maken. Mantelzorger, professional en zorginstelling hebben hiermee een instrument om de communicatie met degene met dementie te vergemakkelijken. Onderstaand een drietal initiatieven op dit gebied.

Blik

Met De Blik Van kun je de verhalen en achtergrond van je naaste met dementie vastleggen. In De Blik Van kun je foto's, video's, muziek en tekst verwerken. Dit kan gaan om verhalen over belangrijke gebeurtenissen als een huwelijk of foto's van de kinderen. Bij mensen met dementie is het soms lastig om een duidelijk beeld te krijgen van zijn of haar levensverhaal. Met de Blik Van kunnen andere personen degene met dementie beter leren kennen. Je kunt de De Blik Van twee weken gratis uitproberen. Daarna zijn er kosten aan verbonden.

Bekijk hier de website van De Blik Van.

Reminiscentie app

Met de Reminiscentie app kun je liedjes, flimpjes, foto's en geluidsfragmenten uit de jaren '30 tot en met '60 bekijken en beluisteren. Op die manier kun je samen met je naaste met dementie proberen herinneringen op te halen. Geluiden en beelden van vroeger kunnen een fijn en vertrouwd gevoel oproepen. Daarnaast krijg je als mantelzorger of zorgprofessional meer inzicht in de belvingswereld van degene met dementie. De app is voor Android smartphones en tablets kosteloos te downloaden. Helaas is de app nog niet beschikbaar voor IOS.

Bekijk hier de website van de Reminiscentie App.

Ik Onthou Jou

Ook met Ik Onthou Jou kun je een account aanmaken, waarmee je toegang krijgt tot een digitaal levensboek. Deze kun je samen met degene met dementie samenstellen met behulp van foto's, video's en geluidsfragmenten. Deze kun je dan per thema indelen. Het digitale levensboek is via een wachtwoord te benaderen op de PC en tablet. Je kunt kosteloos een testaccount aanmaken.

Bekijk hier de website van Ik Onthou Jou.