Apps voor cliënt en mantelzorger

In het dagelijks leven van veel mensen is de smartphone en de tablet niet meer weg te denken. Er worden apps ontwikkeld voor allerlei doeleinden, zo ook voor mensen met dementie en hun naasten. Er zijn apps waarbij het ondersteunen van de mantelzorger centraal staat en er zijn apps die mensen met dementie zelf kunnen gebruiken als activiteit of ter ontspanning. Ook wanneer de cliënt of mantelzorger weinig ervaring heeft met de computer, zijn de apps geschikt. 

Alzheimer Assistant (ontwikkeld door Alzheimer Nederland)

De app bevat allerlei inhoudelijke informatie voor mantelzorgers over veranderend gedrag, van lichamelijke veranderingen tot financieel/juridische zaken. Mantelzorgers kunnen er “aantekeningen” in maken en verhalen lezen van lotgenoten. Adviezen voor problemen in het dagelijks leven in de omgang zijn via deze app makkelijk voorhanden. De app is gebruikersvriendelijk, kosteloos en zowel geschikt voor tablet als smartphone (Android en iOS).

Dementia App (ontwikkeld in samenwerking met ISAO)

Binnen deze app staat de communicatie tussen mantelzorger en cliënt centraal. Wijzigingen aanbrengen in de agenda van de cliënt, beeldtelefoon, maar ook communicatie tussen mantelzorgers onderling. Daarnaast is er inhoudelijke informatie over dementie te vinden. Voor cliënten en mantelzorgers kan dit zeker een bijdrage leveren aan het verbeteren van oriëntatie en de onderlinge communicatie. De app is de eerste maand kosteloos uit te proberen, daarna €10,- per jaar. Deze app is alleen geschikt voor tablet (Android en iOS).

Fragmento (Into D'mentia)

Into D'mentia is bezig met de ontwikkeling van een app op basis van de dementie-simulator. Zelf ervaren hoe het is om met dementie te leven en op een interactieve manier verschillende struikelblokken tegenkomen, maar dan via je tablet. De app zal eind 2015 worden gelanceerd en is waarschijnlijk alleen beschikbaar voor tablet.