Tips voor een gezellig dagje weg

dagjewegEen strandwandeling of lekker uit eten. Een museumbezoek of een avond naar het theater. Een dagje of avondje uit, wie houdt er niet van? Met een naaste met dementie kan het ondernemen van een activiteit een hele opgave lijken. Toch is het nog mogelijk om samen of met anderen te genieten van leuke uitjes. Dementie Online geeft u vijf tips om ieder uitje tot een succes te maken.

Vermijd drukke momenten

In de weekenden is het vaak druk in musea en restaurants. Iemand met dementie kan overprikkeld raken met zoveel mensen om zich heen. Plan uw uitje daarom bijvoorbeeld eens op dinsdagmiddag, als het op veel plekken rustig is. Uw naaste kan dan optimaal genieten van jullie dagje uit.

Houd het eenvoudig

Ga niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op pad, maar houd het bij één dagdeel. Bedenk dat ook simpele dingen, zoals een wandeling van een halfuurtje, al voldoende kunnen zijn. Voor een eenvoudige activiteit is bovendien geen uitvoerige voorbereiding nodig. Dat bespaart u tijd en energie.

Groepsuitje? Zorg voor één op één-contact en vraag hulp aan anderen

Iemand met dementie heeft vaak moeite om gesprekken in grote groepen te volgen. Hij of zij kan zich daardoor verloren voelen. Spreek met de andere mensen die meegaan af om u in toerbeurten over uw naaste met dementie te ontfermen, zodat hij of zij zich ook betrokken voelt bij de groep. Door de taken te verdelen, krijgt u als mantelzorger bovendien tijd om te ontspannen en te genieten van een leuke dag.

Voorkom onrust

Vindt uw naaste met dementie uitjes en evenementen erg spannend? Kondig deze dan niet weken van tevoren aan. Door dit pas op de avond ervoor te doen, voorkomt u dat uw naaste zich onnodig ongerust maakt.

Maak foto’s en herbeleef het uitje samen

Iemand met dementie ervaart emoties, zoals opwinding en vrolijkheid, vooral op het moment van een gebeurtenis zelf. Na de tijd zal hij of zij zich niet meer herinneren wat er is gebeurd. Nagenieten van bijvoorbeeld een theatervoorstelling is dus moeilijk. Maak daarom veel foto’s van jullie uitje. Bekijk deze achteraf en beleef samen de leuke dag opnieuw!

Meer tips voor een dagje weg tijdens de paasdagen? Kijk op Dementie.nl!