Tips voor het omgaan met de veranderingen in de zorg

Vanaf 2015 verandert er veel in de zorg. De gemeente wordt verantwoordelijk voor ondersteuning bij mensen thuis, ouderen blijven langer thuis wonen en de rol van mantelzorgers wordt belangrijk. Hoe de veranderingen er precies uitzien, is nog onbekend. Bij veel mantelzorgers veroorzaakt dat stress en onzekerheid. Deze tips helpen u daarmee omgaan.

Omgaan met de veranderingen in de zorg

Houd rekening met veranderingen

Ondanks dat er nog veel onzeker is over de veranderingen in de zorg, is één ding wel zeker: het wordt anders. Houd er daarom rekening mee dat uw situatie ook kan veranderen. Ook als uw naaste al jarenlang bepaalde zorg of begeleiding krijgt.                             

Focus op mogelijkheden
Als u accepteert dat uw situatie kan veranderen en zoveel mogelijk meebuigt, zult u merken dat u meer ‘ruimte’ in uw hoofd krijgt. Pieker niet over de oude situatie, maar richt u op de mogelijkheden die het nieuwe jaar biedt.

Praat erover

Ga met familieleden, vrienden of andere mantelzorgers in gesprek. Deel uw zorgen of gedachten, zodat u er niet alleen voor staat. Ook hulpverleners, zoals casemanagers, kunnen u ondersteunen en advies geven over uw persoonlijke situatie.

Wees eerlijk tijdens het indicatiegesprek

Om de begeleiding en zorg te krijgen die u en/of uw naaste nodig hebben, krijgt u een indicatiegesprek. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek vrijuit kunt praten. Neem iemand mee waarbij u zich op uw gemak voelt en wees eerlijk over de problemen die u ervaart. Door de situatie te verzachten, krijgt u niet de zorg waar u recht op hebt.

Leg de lat niet te hoog

Geef uzelf de tijd om aan de veranderingen te wennen. Natuurlijk probeert u zo goed mogelijk voor uw naaste te zorgen. Maar ook u hebt uw beperkingen en grenzen. Verwacht daarom niet van uzelf dat u de nieuwe situatie meteen volledig onder controle hebt.

Meer informatie

Op  www.hoeverandertmijnzorg.nl vindt u  meer informatie over de veranderingen in de zorg.