Veranderende relaties bij dementie

Wanneer iemand dementie krijgt, dan verandert het gedrag van diegene vaak. Bij de één wat heftiger als bij de ander. Hierdoor veranderen ook de relaties die de persoon met dementie heeft. Vooral de partner en de kinderen zullen hier veel van merken. Hoe ervaren mensen met dementie dit en wat maken de partner en de kinderen door? DementieOnline zet de verschillende perspectieven op een rij. Deze maand belichten we de aspecten die voor de partner een rol spelen in de relatieverandering.

Rouwproces

Vanuit de optiek van de partner is er vaak sprake van de grootste relatieverandering. De relatie met de levenspartner, je maatje, steun en toeverlaat, je luisterend oor, de persoon die je het beste kent en met wie je intens lief en leed hebt gedeeld, verandert. Het verlies van de relatie zoals deze was wordt vaak als een groot verlies ervaren. Veel partners doorlopen hierdoor een rouwproces. Hoewel degene met dementie er lijfelijk nog is, verdwijnt hij of zij psychisch steeds verder.

Alleen

Hoewel de partner met dementie er nog is, heeft de partner toch vaak het gevoel alleen te staan. Het gevoel een maatje te hebben verdwijnt langzaam. Er samen op uit gaan, uitstapjes plannen, het runnen van een huishouding of het maken van mooie toekomstplannen: dingen die voorheen als vanzelsprekend samen werden gedaan, moeten nu vaak alleen worden opgepakt.

Krediet

De mate waarin de relatie verandert en de impact hiervan, is mede afhankelijk van het zogenaamde opgebouwde krediet. Wanneer er al een jarenlange goede relatie is, dan is er veel krediet. Dit maakt het makkelijker om het zorgen voor de partner op te brengen. Het is zelfs vanzelfsprekend, een andere optie is er niet. Wanneer de relatie minder goed is geweest, dan is de situatie vaak anders. In plaats van krediet, staan mensen dan vaak rood. Mantelzorgen is topsport en het wordt dan vaak heel moeilijk om de inspanning van het dag en nacht zorgen voor de ander op te brengen. Dit zie je ook vaak bij mensen die op latere leeftijd een relatie aan gaan, waarbij er na een aantal jaar een dementie begint. Er is nog niet zoveel krediet opgebouwd.

Emotionele band

Hoewel de relatie in veel gevallen dus verandert, kan de emotionele band die er is blijven. De genegenheid naar elkaar, de onderlinge warmte, de humor, het samen kunnen genieten, het vertrouwde, het graag in elkaars buurt willen zijn, het aan een half woord genoeg hebben. Dit komt allemaal voort uit de emotionele band die je met elkaar hebt. Ondanks dat er wel degelijk grote veranderingen zijn, kan de emotionele band intact blijven of zelfs groeien. De persoon met dementie zal dit niet altijd zo duidelijk uitspreken, misschien kan hij of zij dit niet meer, maar het kan uit het contact wel degelijk blijken.

Hoe kun je als partner met deze veranderingen leren omgaan? In de cursus van DementieOnline leert u hoe u als partner kunt omgaan met veranderende relaties en het rouwproces dat hierbij hoort.

In de het volgende artikel over verandere relaties bespreken we het perspectief van de kinderen.