Thuis wonen met dementie: tips om onveilige situaties te voorkomen

Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Met de hulp van thuiszorg en mantelzorgers is dit vaak goed mogelijk. Maar ook een mantelzorger kan de persoon met dementie niet 24 uur per dag begeleiden. Omdat iemand met dementie vaak niet meer kan inschatten of iets onveilig is, is het belangrijk de woning aan te passen. Met deze tips voorkomt u onveilige situaties.

Veilig wonen met dementie

Voorkom vallen

Haal, om vallen te voorkomen, zoveel mogelijk obstakels weg uit het huis. Vermijd losse kleedjes en matjes op de grond en plaats spullen die uw naaste met dementie elke dag gebruikt binnen handbereik. Een traphekje kan voorkomen dat uw naaste van de trap valt. Ook goed verlichte zijn belangrijk, omdat bij ouderen het zicht vaak minder goed wordt en zij  moeite krijgen met het zien van diepte en contrast. Laat ’s nachts dan ook altijd een nachtlampje branden.

Berg gevaarlijke materialen op

Berg potentieel gevaarlijke voorwerpen, zoals scherpe messen, op in een afsluitbare kast. Dit geldt ook voor medicijnen, schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke vloeistoffen.

Kies apparaten die zelf uitschakelen

Iemand met dementie zal zich vaak niet herinneren om elektrische apparaten na gebruik uit te schakelen. Een tijdschakelaar op de verlichting of een waterkoker die automatisch uit gaat, kan dan uitkomst bieden.

Installeer goede rook- en brandmelders

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar door goede rook- en brandmelders in huis te plaatsen, wordt u bij calamiteiten in ieder geval snel gewaarschuwd.

Houd de inrichting hetzelfde

Als meubilair en huisraad altijd een vaste plek hebben, geeft dit uw naaste met dementie rust. Hij of zij weet waar hij iets kan vinden en kan een vaste looproute volgen. Dit laatste voorkomt bovendien dat hij tegen meubels aan stoot en zich bezeert.

Speciale hulpmiddelen

Geheugenwinkels, hulpmiddelencentra en zorgverleners verkopen veel hulpmiddelen speciaal voor mensen met dementie. Denk bijvoorbeeld aan apparaatjes die de persoon met dementie helpen herinneren om het fornuis uit te zetten of medicijnen te nemen. Ook alarmsystemen die u in het huis kunt installeren, worden bij deze winkels verkocht.