Vakantie en dementie: vijf handige tips

In de zomer gaan veel mensen op vakantie. Ook als uw naaste dementie heeft, kunt u er nog samen op uit gaan. Dat vraagt echter wel om een goede voorbereiding. Met deze vijf tips genieten u en uw naaste met dementie deze zomer van een fijne vakantie.

vakantie dementie

1. Probeer eerst een vakantie in eigen land

Gaat u in Nederland op vakantie, dan is de reistijd korter en de omgeving bekender dan wanneer u naar het buitenland gaat. Dat is prettig voor degene met dementie, maar ook voor uzelf, omdat het minder spannend is. Zorg, als u op vakantie gaat met iemand met dementie, altijd voor een calamiteitenplan met telefoonnummers van mensen die u kunt bellen in een noodsituatie.

2. Wissel activiteiten en rust af

Mensen met dementie vinden het lastig om te wennen aan nieuwe situaties. Een vakantie in een nieuwe omgeving kan daardoor veel energie vragen. Zorg daarom voor een niet te vol programma en las voldoende rustmomenten in. Reist u met de auto, stop dan regelmatig op een parkeerplaats en beperk de afstand die u per dag aflegt.

3. Kies een geschikte accommodatie

Gaat u al jaren naar een vaste vakantiebestemming? Blijf dit dan doen en maak gebruik van de voorzieningen die er zijn, zoals de invalidendouche. Kiest u een nieuwe vakantiebestemming, dan kan het handig zijn om een appartement te huren. Dat kunt u herkenbaar ‘aankleden’. Bovendien zijn de aparte woon- en slaapkamer prettig bij het creëren van rustmomenten.

4. Ga samen met anderen op vakantie

Misschien kunt u op vakantie gaan met familie of vrienden. Zij kunnen dan af en toe de zorg van u overnemen. Het Vakantiebureau biedt bijvoorbeeld speciale vakanties aan voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zo gaat u toch samen op vakantie, maar kunt u af en toe de zorg uit handen geven.

5. Foto’s als hulpmiddel

Normaal bestaat een vakantie uit de voorbereiding (voorpret), de vakantie zelf, en de verhalen en foto’s achteraf (napret). Iemand met dementie leeft echter  vooral in het hier en nu. Foto’s kunnen daarom een handig hulpmiddel zijn. Bekijk van tevoren foto’s van de accommodatie, maak tijdens de reis zelf veel foto’s en bekijk deze achteraf. Zo kunt u toch samen van het hele proces genieten.

De zorg uit handen geven: respijtzorg

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen op vakantie te gaan, en de zorg voor uw naaste tijdelijk uit handen te geven. Hij of zij kan bijvoorbeeld tijdelijk logeren in een verpleeg- of verzorgingshuis. MantelzorgNL geeft informatie over respijtzorg. Breng uw naaste de dag voordat u op vakantie gaat naar de zorginstelling, en haal hem of haar de dag nadat u terugkomt weer op.