Als één van je ouders op jonge leeftijd dementie krijgt

Als je vader of moeder dementie heeft, is dat best moeilijk. Thuis verandert er ineens veel. Je zult misschien vaker moeten helpen in het huishouden of op je ouder met dementie moeten passen. Misschien schaam je je voor het gedrag van je ouder met dementie en nodig je liever geen vrienden en vriendinnen meer uit bij jou thuis. Kortom: je krijgt met allerlei nieuwe, lastige situaties te maken. Hoe ga je daarmee om?

Tips voor als je ouder dementie heeft

Vertel erover op school

Praat met je mentor over de ziekte van je vader of moeder. Het kan zijn dat je cijfers achteruit gaan door het zorgen voor je ouder. Als je mentor weet wat er aan de hand is, kan hij of zij je misschien helpen. Vertel ook in je klas dat een van je ouders dementie heeft. Houd er bijvoorbeeld een spreekbeurt over. Heb je moeite om thuis je huiswerk te maken omdat je te vaak wordt afgeleid? Zoek dan op school een rustig plekje op en maak daar je opdrachten.

Praat erover met de andere gezinsleden

Waarschijnlijk besteden jullie thuis veel aandacht aan je vader of moeder met dementie. Toch is het belangrijk dat jullie als gezin ook tijd blijven maken voor elkaar. Misschien kunnen jullie een vast moment plannen waarop je met elkaar praat, zonder je ouder met dementie erbij. Vraag hoe het met de anderen gaat en vertel zelf ook hoe je je voelt. Dat helpt jullie om samen de zorg beter vol te houden.

Maak tijd vrij voor leuke dingen

Je bent en blijft een kind, geen ouder of verzorgende! Probeer daarom altijd tijd vrij te maken voor leuke dingen. Spreek met vrienden af of doe een sport die je leuk vindt. Zodat je even niet aan de situatie thuis hoeft te denken.

Probeer niet alle problemen op te lossen

Als je vader of moeder dementie heeft, loop je heel vaak tegen nieuwe situaties en problemen aan. De problemen komen door de ziekte en zijn zeker niet jouw schuld. Je kunt ze dus niet allemaal voorkomen of oplossen. Voel je daar niet schuldig over.

Wees niet bang om hulp te vragen

Blijf niet met je gedachten rondlopen, maar deel ze met iemand. Dat kan iemand zijn uit je omgeving, zoals een oom, tante of andere volwassene die je goed kent. Je kunt ook bij je huisarts terecht, zeker als je merkt dat je moeite hebt om met je thuissituatie om te gaan. Bijvoorbeeld als je vaak somber bent, of hoofdpijn hebt. Is er een casemanager dementie bij jullie gezin betrokken? Hij of zij kan je ook helpen.

Zoek contact met lotgenoten

Het kan fijn zijn om met iemand te praten die in dezelfde situatie zit. Via de website van Alzheimer Nederland kun je lotgenoten vinden. Misschien kun je met een leeftijdsgenoot e-mailen. Ook in je eigen omgeving kun je vaak hulpverlening krijgen.