Omgaan met de opname van uw naaste met dementie

Als uw naaste met dementie achteruit gaat, kan er een moment aanbreken dat het thuis niet langer gaat en opname in een verpleeghuis in zicht komt. Veel mantelzorgers voelen zich schuldig als hun naaste opgenomen moet worden. Toch kan opname een goede keuze zijn. Deze tips helpen u omgaan met de opname van uw naaste.

Opname verpleeghuis

Bepaal waar uw grenzen liggen

Omdat dementie een ziekte is die geleidelijk aan erger wordt, hebben mantelzorgers vaak de neiging om zich steeds verder aan te passen. Maar dit meebuigen heeft grenzen. Om te voorkomen dat buigen verandert in breken, is het goed om te bepalen hoe ver u wilt gaan in de zorg voor uw naaste. Wanneer is voor u de grens bereikt?

Oriënteer u op de mogelijkheden in de omgeving

Als uw naaste niet acuut opgenomen hoeft te worden, hebt u de mogelijkheid om rond te kijken naar de mogelijkheden in uw omgeving. Ga eens op bezoek in de verpleeghuizen in de buurt, praat met medewerkers en kijk rond. Vraag ook of er een mogelijkheid is om uw naaste alvast te laten wennen, bijvoorbeeld met dagbehandeling of vakantieopname.

Denk na over uw verwachtingen

Als uw naaste wordt opgenomen in een verpleeghuis, hebt u bepaalde verwachtingen van de zorg. Denk hier van tevoren over na. Welke zaken zijn voor u en uw naaste belangrijk? Wat wordt uw rol ná de opname? Bespreek uw verwachtingen met het verpleeghuis. Dit voorkomt teleurstellingen en onbegrip.

Blijf betrokken bij de verzorging

Veel mantelzorgers voelen na de opname van hun naaste een leegte. Sommigen kampen met schuldgevoelens. Voor beide gevoelens helpt het om betrokken te blijven bij de verzorging van uw naaste. Bespreek van tevoren met het verpleeghuis dat u graag een rol wilt spelen en vul deze samen met hen in.

Houd contact met de mensen die u voor de opname steunden

Wie waren de mensen die u voor de opname steunden? Houd contact met hen, ook als uw naaste in een verpleeghuis woont. Uw vrienden en familie vormen uw geestelijke ‘brandstof’. Bovendien geeft het een prettig gevoel om te weten dat er mensen zijn die voor u klaarstaan.