Dementie en eten: 'Maak van elke maaltijd een feestje'

Tienduizenden mensen met dementie in Nederland zijn ondervoed, zo kopten kranten en nieuwssites eerder deze maand. Die ondervoeding kan leiden tot een sneller ziekteverloop en andere gezondheidsklachten. Het is dus belangrijk dat iemand met dementie goed blijft eten. Maar hoe kunt u daarvoor zorgen?

Samen eten

Afwisselen en verrassen

‘Maak van iedere maaltijd een feestje’, luidt het simpel klinkende advies van Hugo van Waarde, verpleegkundige en verpleegwetenschapper. Hij verdiepte zich in de rol van maaltijden bij mensen met dementie. ‘Zorg voor verse producten en afwisselende smaken. Eet je altijd boterhammen tijdens de lunch? Bak dan eens wentelteefjes of maak een salade.’

Samen koken

Een andere tip die Hugo geeft is om uw naaste met dementie te betrekken bij de maaltijd. Bespreek bijvoorbeeld samen wat je zult gaan eten en bereid de maaltijd samen voor.’ Niet alleen vergroot u de kans dat uw naaste lekker mee-eet, het samen koken kan ook herinneringen oproepen en tot leuke gesprekken leiden.

Meer smaak toevoegen

De smaak van ouderen vervlakt, weet Hugo. Daarom kan het handig zijn om met simpele trucjes het eten extra smaak te geven. ‘Zoet een sinaasappel aan met limonadesiroop en voeg bouillonpoeder toe aan soepen, vlees of puree.’

Eten met je ogen

Ook voor eten geldt: het oog wil ook wat. Hugo: 'Een kleurrijke maaltijd ziet er aantrekkelijker uit dan grijze smurrie. Moet iemand gemalen voedsel eten, maal de verschillende maaltijdonderdelen dan apart, zodat de aparte smaken en kleuren bewaard blijven.’

Maaltijd als rustpunt

Zeker als uw naaste met dementie snel onrustig wordt, is het belangrijk om van de maaltijd een rustpunt te maken. Muziek kan daarbij helpen, zegt Hugo. ‘Naar welke muziek luisterde uw naaste vroeger veel? Hij of zij zal deze waarschijnlijk nog steeds herkennen. Zet de liedjes op tijdens de maaltijd om uw naaste te helpen rustiger te worden en daardoor beter te eten.’