Dementie en boeken lezen: kan dat?

Lekker lezen in een goed boek: voor veel mensen is het een geliefd tijdverdrijf. Voor mensen met dementie geldt dit niet altijd. Zij hebben vaak moeite om de lijn van een verhaal vast te houden. Toch kan een boek ook voor iemand met dementie uitstekend vermaak zijn. Hoe? DementieOnline geeft tips.

Luisterboeken

Tegenwoordig zijn veel boeken verkrijgbaar als luisterboeken. Ook als uw naaste met dementie een verhaallijn niet meer kan volgen, kan hij een luisterboek wél prettig vinden. Hij hoort iemand spreken. Dat geeft rust. Om deze zelfde reden kan uw naaste het leuk vinden om bijvoorbeeld naar een conference van een cabaretier te kijken. Als het publiek veel lacht, zal iemand met dementie ook een vrolijk gevoel krijgen.

Bladeren in een tijdschrift

Bladeren in een tijdschrift is een goed alternatief voor het lezen van een boek. Een tijdschrift staat vol korte verhalen, kleuren en illustraties. Had uw naaste vroeger een abonnement op de Libelle en zag zij dit als een heerlijk rustmomentje voor zichzelf? De kans is groot dat ditzelfde prettige gevoel terugkeert als ze ‘haar’ Libelle terugziet of het papier voelt.

Fotoboeken

Bekijk samen fotoboeken. Door met uw naaste met dementie door fotoboeken te bladeren, kunt u herinneringen ophalen. Veel steden en dorpen hebben historische boeken waarin foto’s staan van hoe de stad of het dorp er vroeger uit zag. Deze boeken zijn een mooie manier om herinneringen op te halen.

Per persoon verschillend

Natuurlijk is niemand gelijk. Het kan gebeuren dat uw naaste wel goed reageert op een luisterboek, maar dat iemand anders met dementie er juist onrustig van wordt. Probeert u één van bovenstaande tips voor het eerst uit, blijf dan bij uw naaste en let goed op zijn of haar reactie.