Op zoek naar de balans tussen werk, zorg en gezin

Als u mantelzorger bent van iemand met dementie, zorgt voor uw gezin met (jonge) kinderen én misschien ook een baan hebt, kan het moeilijk zijn om alle ballen in de lucht te houden. Om te voorkomen dat u zelf overbelast raakt, is het belangrijk om de zorg te delen. Dat kan op verschillende manieren.

Plannen

Licht uw werkgever in

Vertel uw werkgever over de ‘sandwichpositie’ tussen werk, gezin en zorg. Misschien kunt u vaker thuis werken of tijdelijk andere werkzaamheden doen. U zult merken dat uw werkgever graag met u meedenkt en er meer mogelijk is dan u denkt.

Informeer familie en vrienden

Organiseer een bijeenkomst voor familie en vrienden. Vaak willen zij wel helpen met de zorg, maar weten ze niet waarmee en hoe. Leg uit wat u allemaal voor uw naaste doet en bespreek wie welke taken zou kunnen overnemen.

Maak een planning

Maak een overzichtelijke agendaplanning. Schrijf op wanneer u de zorg op u neemt, en wanneer de thuiszorg dit bijvoorbeeld doet. Hierdoor krijgt u minder het gevoel er alleen voor te staan. Maak in de planning ook tijd vrij voor uzelf.

Gebruik beschikbare hulp en informatie

Maak gebruik van beschikbare hulp en begeleiding om met de ziekte van uw naaste om te leren gaan. Alzheimer Cafés en de online cursus van DementieOnline zijn hiervan goede voorbeelden. Ook contact met lotgenoten kan prettig zijn. Zij begrijpen uw positie en hebben misschien handige tips waar zij zelf veel aan hebben gehad.

Stop niet met werken

Neem geen rigoureuze beslissingen, zoals stoppen met werken. Werk geeft voldoening. Bovendien geeft het u de mogelijkheid om even niet met de zorg bezig te zijn. Misschien zijn er mogelijkheden om tijdelijk minder te werken. De mantelzorgmakelaar kan u helpen om dit uit te zoeken. Die kunt u bereiken via het Wmo-loket van uw gemeente.

Handige links

Op onderstaande pagina’s vindt u handige informatie over vergoedingen voor mantelzorg en het combineren van werk en zorg.