Alcohol en dementie: Wat kunt u doen?

Bij informatie-avonden over “gezond” alcohol gebruik bij ouderen is vaak de verbazing op de gezichten te zien. Het advies over alcoholgebruik luidt: Eén alcoholische consumptie per dag en ook nog alcoholvrije dagen in de week. Veel ouderen gebruiken gemiddeld veel meer alcohol. Alcoholgebruik en dementie kunnen problemen veroorzaken. DementieOnline geeft tips.

Risicogroep

Op oudere leeftijd verdraag je alcohol slechter dan op jongere leeftijd. Dit komt omdat ouderen minder lichaamsvocht hebben en een relatieve toename van vet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt en neemt de lichamelijke weerstand af. Veel voorkomende klachten in deze leeftijdsgroep in verband met drinken zijn: hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen, incontinentie, moeheid, depressie, slapeloosheid, desoriëntatie, vergeetachtigheid en evenwichtsstoornissen. Alcohol doet het risico op vallen sterk toenemen.

Alcohol en dementie

De negatieve effecten van zwaar alcoholgebruik zijn al langer bekend, maar ook matig alcoholgebruik kan zeker een negatief effect hebben. Dit effect is nog groter als mensen als een kwetsbaar brein hebben en getroffen zijn door dementie. Bij dementie spelen er ook andere problemen mee. Vaak wordt vergeten hoeveel glazen er al gedronken zijn. De smaak verandert door de dementie; vaak wordt een glas wijn veel sneller leeggedronken. Familie zegt wel eens: “Hij drinkt het als limonade.”

 Wat kunt u doen?

  • Alcoholvrije wijn en bier zijn steeds beter verkrijgbaar en van betere kwaliteit.
  • Laat de alcohol niet in het zicht staan.
  • Meet bijvoorbeeld in een lege wijnfles één of enkele glazen wijn af. De rest van de inhoud bewaart u op een andere plek.
  • Geef ook alcoholvrije drank in een wijnglas.
  • Probeer de gewoonten te veranderen. De borrel voor het eten laten vervallen en bijvoorbeeld alleen tijdens de maaltijd een wijntje.
  • Soms helpt het om het alcoholgebruik met de huisarts te bespreken en daar aan te refereren. Ook kan het helpen om aan te geven dat alcohol en medicatie niet samen gaan.
  • Bij veel mensen met dementie verandert de smaak. De behoefte aan zoetigheid neemt toe. Soms kan wijn eenvoudig vervangen worden door vruchtensap.

Mensen met dementie kunnen zichzelf niet goed meer begrenzen. De omgeving (partner/kinderen) zullen hierin actie moeten ondernemen. Het voelt vaak niet goed om te verbieden en grenzen te stellen, maar dit is de enige manier om grip te krijgen op het alcoholgebruik.