Petra (63 jaar): 'In de tuin leeft hij helemaal op'


De zomer is begonnen. Dus kunnen we er weer lekker op uit, een dagje fietsen of de tuin in. Voor mensen met dementie is het ook fijn om lekker naar buiten te kunnen. Cursiste Petra (63) vertelt wat voor invloed het buitenseizoen heeft op haar man Theo (67) die Alzheimer heeft. ‘Als de zon begint te schijnen begint alles te groeien en bloeien. Net als Theo’.

Ontkenning

‘Theo was in zijn werkzame leven heel succesvol en heeft ons als gezin altijd alles kunnen geven. Een trotse en soms ietwat eigenwijze man. Het was daarom extra lastig voor hem om de diagnose onder ogen te zien. Als ik over zijn geheugenproblemen wilde beginnen werd hij heel kwaad en vond hij dat het aan mij lag. Tijdens het onderzoek werd hij woest nadat hij werd geconfronteerd met in zijn ogen kinderachtige testjes en zijn onvermogen deze tot een goed einde te brengen. Nadien weigerde hij terug te komen om de uitslagen te vernemen’.

Binnen zitten

De winterperiode is voor Petra extra lastig. Doordat ze door het koude weer veel binnen zitten, lopen de irritaties soms hoog op. ‘Theo heeft weinig om handen en wil het liefst thuis zijn. Ondanks zijn ontkenning, is hij toch onzeker. Ik ben veel thuis en heb mijn sociale bezigheden even stop gezet. Doordat we nu veel op elkaars lip zitten, is de spanning soms om te snijden en weet ik vaak niet wat ik moet doen. Een machteloos gevoel’.

Zijn tuin

‘De tuin is alles voor Theo. Dus nu we weer naar buiten kunnen, is hij hier elke dag te vinden. Snoeien, maaien, planten, spitten, wroeten. Hij geniet van alles. Ik geniet er ook van. Naast dat het fijn is om hem lekker bezig te zien, kan ik ook mijn eigen dingen weer oppakken. Dit is voor ons allebei beter, want in de zomerperiode hebben we hierdoor veel minder irritaties. We leven samen weer helemaal op’.

Hulp

‘Om de winterperiode beter door te komen ben ik afgelopen november gestart met de cursus van DementieOnline. Ik kan de lessen in mijn eigen tempo volgen en als ik meer tijd voor Theo moet nemen, dan pak ik de lessen in een rustigere periode weer op. Mijn coach helpt me om beter om te gaan met de problemen. Als we op elkaar lip zitten, kan ik het soms niet tegenhouden om kwaad op hem te worden. Maar door de cursus is dat stukken minder geworden, omdat ik in zie dat het de dementie is waar ik kwaad op ben, en niet Theo’.

Meer informatie over de online cursus

Tips voor buitenactiviteiten