Jannie (57 jaar): Mijn vader voelt zich nu begrepen

Veel emoties

Jannie zorgt voor haar vader met dementie. Ruim tien jaar geleden overleed haar moeder ook ten gevolge van dementie. Van die ervaring wist ze al dat ze tijdens zo’n ziekteproces vele emoties het hoofd moet bieden. Daarom besloot ze zich in te schrijven voor de digitale cursus DementieOnline: ‘Omdat mijn moeder ruim tien jaar geleden ook dementie heeft gehad en daaraan is overleden, wilde ik emotioneel sterker zijn om er zo beter voor mijn vader te kunnen zijn.’

Verdieping

Door zich in de ziekte van haar vader te verdiepen, merkte ze dat ze ook emotioneel sterker werd; ‘Hoe kan ik moeilijk uitleggen, maar door mij in de ziekte van mijn vader te verdiepen, kreeg ik wat meer inzicht en leek het ook allemaal wat minder erg’, constateert ze nu ze alle vijf de lessen heeft afgerond.

Waardevol

Het meest waardevolle onderdeel van de digitale cursus vond Jannie het onderdeel dat ging over ‘omgaan met dementie’. Haar vader kan zich niet meer goed uitdrukken en praat onduidelijk. Ze wist niet goed wat ze daarmee aan moest en haar vader voelde zich niet begrepen. Nu ze de cursus heeft gevolgd, weet ze dat als ze net doet alsof ze haar vader begrijpt en ook zo reageert, haar vader zich daar beter bij voelt: ‘Laatst zei mijn vader twee lange zinnen waarin hij duidelijk niet uit zijn woorden kwam. Ik begreep er niet veel van. Omdat ik het hem niet moeilijk wilde maken en hem ook niet het pijnlijke besef wilde geven dat hij iets niet meer kon, zei ik alsof ik het begreep ‘Dat is goed.’ En hij zei ‘Prima’.’ Mijn vader voelde zich begrepen en dat gaf rust.